Let’s bridge

Del 31 d’agost al 2 de setembre, milers de joves vinguts d’arreu del món es van aplegar a Budapest per participar al Genfest 2012, la desena edició d’una trobada internacional de jovent organitzada pel Moviment dels Focolars, que enguany tenia com a lema Let’s bridge: «Fem ponts». Els participants van compartir experiències i iniciatives dutes a terme en els respectius països amb la finalitat de contribuir a fer més fratern i més solidari el nostre món, i en un ambient festiu i creatiu, expressaren que les diversitats –culturals, ètniques, polítiques, religioses – són enriquidores per a tots quan, cadascú des de la pròpia riba, tractem de construir ponts sobre els innombrables rius i rierols que fàcilment ens separen.

Les intervencions i manifestacions artístiques d’aquells dies, es van anar succeint segons la metàfora de la construcció d’un pont: cavar la terra, plantar els pilars, realitzar el pont, caminar sobre el pont. El testimoni de joves palestins i israelians en favor de la pau en situacions de conflictivitat extrema, o de joves burundesos per promoure la reconciliació racial, van ser alguns dels moments àlgids d’un programa caracteritzat per un sa idealisme que no deixava de tocar de peus a terra.

El darrer dia de la trobada, mentre a la plaça de Sant Esteve de la capital hongaresa la majoria dels participants es reunien per celebrar l’Eucaristia catòlica presidida pel cardenal Péter Erdő, els membres d’altres Esglésies cristianes es repartiren en onze centres de culte per celebrar la litúrgia amb les respectives comunitats eclesials, i creients d’altres religions que també hi participaven es trobaren per un acte interreligiós. Un signe clar que la recerca de la unitat i de la concòrdia no significa anul·lar o engolir les identitats, sinó valorar i aprofundir les pròpies arrels des del respecte i l’interès envers les tradicions espirituals i culturals dels altres.

Els cristians estem cridats a ser promotors d’entesa i de reconciliació, generadors de vincles positius de germanor entre persones i pobles. Això comporta ser conscients de les tensions i dels fossats que dificulten o impossibiliten la comunicació, a fi de poder contribuir eficaçment a redreçar relacions distorsionades que són motiu continu d’enfrontaments i desencisos recíprocs.

Es poden establir i mantenir bones relaciones només a partir de l’acceptació de la diversitat de l’altre i del rebuig de tot intent d’assimilació o de submissió. Annexions forçades unilateralment no seran mai el fonament d’una convivència estable i digna per a tots. Ens calen ponts que permetin lliurement la circulació i no imposin a ningú el que vol ser i el que vol fer a casa seva.

Cinto Busquet
Puigcerdà, setembre 2012

You may also like...