Passio Christi, passio hominis

«Passió del Crist, passió de l’home»: Crist pateix en tot home que pateix. Aquest és el lema de l’ostensió del Sant Sudari de Torí que es fa a la capital del Piemont del 10 d’abril al 23 de maig. Un mes abans d’obrir-se l’exposició pública del “Llençol Sant” que podria haver embolcallat el cos de Jesús al sepulcre, més d’un milió de persones havien fet ja la reserva de la visita a la catedral de Torí on es conserva i ara es mostra. Es preveu un aflux d’uns dos milions de pelegrins d’arreu d’Itàlia, amb grups consistents també de França, d’Alemanya, de Polònia i dels Estats Units. Han passat deu anys des de l’última exhibició de la relíquia.

Des del 1898, quan un fotògraf torinès va constatar que el negatiu fotogràfic del llençol feia veure el rostre i el cos d’un home crucificat que corresponien a la descripció evangèlica de la Passió de Jesús, els nombrosos estudis científics sobre la imatge impresa al teixit de lli encara no han sabut explicar com s’hi ha format. Tot i que la documentació històrica remunta només a mitjans del segle XIV, i la prova del Carboni 14 realitzada l’any 1988 va fer pensar que es tractava d’un frau medieval, el debat sobre la seva historicitat no ha arribat encara a cap conclusió definitiva. Continua essent un misteri per a la ciència i un repte per a la intel·ligència.

Joan Pau II, contemplant-lo el maig del 1998, afirmà que el Sant Sudari «recorda a l’home modern, sovint distret pel benestar i pels avenços tecnològics, el drama de molts germans, i el convida a interrogar-se sobre el misteri del dolor per aprofundir-ne les causes». Sí, perquè passio Christi, passio hominis. No hi ha cap sofriment humà que sigui aliè al sofriment del Crist. En la mort i en la resurrecció del Crist, la història de l’home i l’eternitat de Déu conflueixen; i és per això que Déu, fet home en Jesús, continua fent seu el crit d’abandó de qualsevol home injustament sofrent.

Jesús no dóna l’esquena a qui pateix, la para a qui fa patir, per a anihilar de soca-rel el mal que fereix íntimament l’home. No es mira des de fora el sofriment humà; el fa seu, i el transforma. És aquest el camí que ens mostra el Crist: un camí que, a través l’absurd de la creu, ens duu a eixamplar el cor a la mesura del seu. Per això, tot seguint el Crist, res d’humà no ens pot ser indiferent.

Cinto Busquet
Roma, abril 2010

You may also like...