Desfoguem-nos

Recentment, durant un sopar informal amb algunes persones, la conversa va portar a un dels comensals a parlar de la seva experiència infantil i adolescent en una escola catòlica als anys seixanta. El quadre va ser devastador. Tot i que alguns elements eren comuns a l’ambient general de les escoles de l’època, n’hi havia alguns que eren específicament de contingut religiós, com per exemple la insistència sobre la condició pecaminosa dels humans i l’obsessió amb el tema sexual en les confessions sagramentals. Es tractava d’una persona que conec i aprecio, i per això em va doldre encara més adonar-me fins a quin punt aquells anys foscos, embolcallats d’elements pseudocristians, el van fer allunyar completament de la pràctica religiosa, tot i que ha mantingut fins ara el desig de Déu.

Fa pocs dies, al programa El Divan de Sílvia Cóppulo a Tv3, Àlex Rovira, excel·lent comunicador d’un missatge profundament humanista, afirmava amb contundència que creia en Déu com a Amor i no creia en un Déu com el que havien ensenyat i imposat «homes vestits de negre». Un altre crit de protesta contra el nacionalcatolicisme, que ha provocat que milions de conciutadans nostres se sentin immensament distants de l’Església i, tot i tenir a vegades inquietuds religioses, no cerquin en el context eclesial una resposta als seus interrogants i als seus anhels.

L’estiu és un temps per revisar estratègies i anar embastant nous projectes; i és en l’escolta atenta del que l’Esperit ens indica, també a través de germans nostres, que copsem noves possibilitats d’eixamplar la irradiació evangèlica al voltant nostre. Cal prendre consciència de la pluralitat de la societat actual, però cal també saber que n’hi ha molts de cremats amb l’Església per experiències passades negatives, i que ens cal crear espais vitals on permetre que tot allò que ha fet mal pugui sortir, i així donar pas a un nou anunci alliberador del veritable rostre de Déu: un Déu que no és castrador ni controlador, sinó font inesgotable d’Amor que en la humanitat de Jesús s’ha manifestat en tota la seva radical bondat.

Cinto Busquet


You may also like...