Francesc als Confrares de la Mare de Déu de Montserrat

Escoltar l’àudio:

Celebrar Maria és celebrar la proximitat i la tendresa de Déu que es troba amb el seu poble, que no ens deixa sols, que ens ha donat una Mare que té cura de nosaltres i ens acompanya. És celebrar la proximitat de Déu, perquè l’estil de Déu és proximitat, compassió i tendresa. Així estima Déu. I veient Maria, un entén la proximitat de Déu, la compassió de Déu en una Mare i la tendresa de Déu.
Heu vingut com a pelegrins a Roma per celebrar i donar gràcies al Senyor per aquesta presència de Maria tan propera que, des de fa 800 anys, us acompanya en el camí de la vida cristiana.
Evoquem ara la seva imatge: la Mare de Déu de Montserrat, l’estimada Moreneta, està asseguda i té el Nen a la falda. És la “Mare de Déu”, i a la mà dreta sosté una esfera que simbolitza l’univers. És la “Reina i Senyora de tot el creat”.
Tenir present aquesta doble vocació de Maria a ser mare de Déu i mare nostra, ens ajuda a reflexionar sobre el tema escollit per a aquest pelegrinatge: Pietat popular, amistat social i confraternitat universal. Sabem que la devoció mariana significa molt a les manifestacions de pietat del sant poble fidel de Déu. És la Mare. Pensem, en aquests 800 anys de presència a Montserrat, quants fidels hi ha hagut visitant el seu santuari, desgranant el rosari, demanant amb humilitat i senzillesa a la Moreneta la seva intercessió per ells, pels seus éssers estimats! I quantes, quantes manifestacions d’afecte filial, de súpliques i accions de gràcies! Quan el Poble de Déu visita la seva Mare, s’expressa d’una manera que potser no ho fa així en cap altra mena de pregària. Davant de la Mare es desvetllen els sentiments més nobles d’una persona. I quan Maria escolta les nostres pregàries, fa aquest gest, que és el gest més marià. Assenyala Jesús: “Feu el que Ell us digui”. És el gest típicament marià. Indica el camí i parla al seu Fill perquè Ell escolti.
La força evangelitzadora de la pietat popular crea condicions favorables perquè els llaços d’amistat i fraternitat entre els pobles creixin i s’enforteixin. Sant Pau VI ja ho havia entès això, i va substituir l’expressió religiositat popular per la de pietat popular. I a la seva exhortació apostòlica Evangelii Nuntiandi té paràgrafs molt clars sobre la gràcia de la pietat popular que tenen els pobles.
I també en aquest aspecte, la devoció mariana té un lloc privilegiat. Maria és advocada, tot i que la paraula “advocat” és massa funcional avui dia, i potser seria millor anomenar-la “facilitadora”. Maria és facilitadora en els conflictes i els problemes, com quan va faltar el vi a les noces de Canà.
Ella ens ajuda a “desfer els nusos” que s’hagin fet en nosaltres i entre nosaltres. És a dir, Maria també aplana el camí de l’amistat entre els pobles, convidant-nos a adreçar l’esguard vers l’origen i la meta de la nostra existència, que és Jesucrist, i ens encoratja a seguir-ne l’exemple, recorrent els camins de la pau, l’amabilitat , l’escolta i el diàleg pacient i confiat.
Germans i germanes, la Mare de Déu de Montserrat, amb el món a les mans, ens convida a viure aquesta fraternitat universal, sense fronteres, sense exclusions, que dissipa les ombres d’un entorn tancat. Ella està atenta no tan sols a Jesús sinó també a “la resta dels seus descendents” (Ap 12,17). Ella, amb el poder del Ressuscitat, vol donar a llum un món nou, on tots són germans, on hi hagi lloc per a cada descartat de les nostres ciutats, on resplendeixin la justícia i la pau. Per a ella no hi ha descart. És la Mare dels descartats, dels qui nosaltres descartem, perquè els va a buscar. No coneix l’actitud de descartar ningú. I com que és Mare, sap escoltar tantes coses, tantes peticions, fins i tot quan neixen d’un cor doble, d’un cor que no és coherent amb ell mateix, un cor injust que fa mal. Escolta, escolta també el fill criminal.
És bonic reflexionar sobre aquests temes i poder experimentar junts l’alegria d’anunciar Crist de la mà de Maria, Mare de l’Evangeli vivent, Estel de l’evangelització. Us encoratjo a seguir endavant en aquesta missió, que és do i tasca. Que Jesús us beneeixi, que la Mare de Déu tingui cura de vosaltres ―és una bona cuidadora, sap cuidar― i que us ajudi a seguir caminant junts.

Ciutat del Vaticà, 7 d’octubre 2023


You may also like...